Ford Power Stroke Nation banner

1 - 8 of 8 Posts

·
Registered
Joined
·
353 Posts
Discussion Starter #1
For some reason my 96 powerstroke has been acting up lately. It all started five days ago when I let the truck sit for three days. It ran fine with no trouble before those three days. The night before I was going to drive it again, I decided to do a pedeal modification. Basically just bend the tab that pushes in the ivs for more throttle response. I plugged my truck in because it was cold out, and when I went to go start the truck the next morning it would crank crank crank and nothing. No white smoke, but the tach would move. Finally after a few minutes I decided to put the gas pedal to the floor and it started. It threw a check engine light while cranking but went away after the truck started. I put a code reader on it, but no codes were found. I drove the truck for about four days and everything was fine, but now this morning I went to go start it and the same thing occured. Crank crank crank with no smoke. Put the gas to the floor and it fired. I don't know what it could be. The ivs or tps could be going out, or maybe the cps, but the truck does not shut off while driving and the throttle pedal works fine. I was thinking it could be the idm but it would not run at all if it was. I checked the level in the hpop reservoir and it was full. This happened when I changed my hpop to the srp1 cause I forgot to hook up the ipr sensor but then it fired. I am out of ideas. What do you guys think.
 

·
Registered
Joined
·
353 Posts
Discussion Starter #2
Also, the truck only seems to do it when it has been sitting for more than six or eight hours.
 

·
Registered
Joined
·
353 Posts
Discussion Starter #3
I just wen and used my works snap on scanner and two codes are coming up. P0122 which shows tp sensor and a p0221 which is a pedal sensor. Do you think that is the source of my problemm
 

·
Registered
Joined
·
5,373 Posts
Maybe you over-adjusted the tab for the idle switch, and it's "flickering" open and closed with the vibration of the engine running. I would start by bending it back to where it was, and see what happens.
 

·
Registered
Joined
·
353 Posts
Discussion Starter #5
I just got a pedal from the junk yard and put it on there. Truck started yesterday afternoon but now this morning, nothing. I think it is the CPS, I am going to put my spare in tonight. It can't hurt.
 

·
Registered
Joined
·
353 Posts
Discussion Starter #6
Re: Intermittent starting

Does anyone else have any insight.
 

·
Registered
Joined
·
353 Posts
Discussion Starter #8
It ended up being the ipr. I was not making any pressure at the start. 250 psi. I replaced the ipr and problem solved.
 
1 - 8 of 8 Posts
Top