Ford Power Stroke Nation banner

1 - 5 of 5 Posts

·
Registered
Joined
·
17 Posts
Discussion Starter #1
hello psn! my 97 7.3 ford sometimes goes into this low loping sound. when you first start it, its fine, but after 30 seconds of idling it'll go into a rough lope. yes, she does have 350k+ miles on her, but she never used to ever do that. any help would be great!
 

·
Registered
Joined
·
3,346 Posts
You might wanna clean the SS screen on the inside drivers side about 1/3 way down inside the fuel filter canister. Drain a little fuel off, pull filter and with a flash lite, Q tips and a small mirror, clean inside the hole until you can see the stainless steel screen. If you’ve never done this there will probably be a fair amount of black sludge on the screen. This should help your idle.
Cheers,
j
 

·
Registered
Joined
·
3,346 Posts
yeah, never done that before, actually never herd of the stainless steel screen in the canister, so ima go check that out.. thanks!
Sure NP, this screen as I recall is on the return line back to the tank, keeping it clean will help make it run smoother. As your injector o rings wear and deteriorate this is where it gets caught up. You’ll also notice your fuel filter will become black, with worn injectors.
j
 

·
Registered
Joined
·
17 Posts
Discussion Starter #5
ahh definitely see what you mean. and yes you are correct, it is exactly where you said. still haven't checked if there is black, (didn't have time), but yes i see what you mean, and what could turn out to having black sludge in the fuel filters. You have helped me out a lot sir! thanks!
 
1 - 5 of 5 Posts
Top