NEED HELP WITH SOME ISSUES - PowerStrokeNation : Ford Powerstroke Diesel Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 8 (permalink) Old 11-02-2014, 07:45 PM Thread Starter
PSN Local
 
BME460's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Location: York PA
Posts: 116
NEED HELP WITH SOME ISSUES

ok tranny guru's, ive been having some issues w/ my tranny and need your help/opinions..

truck is a 96 f350 cclb 4x4 E4OD 3.55 gears, lately it has had some shifting issues at random.

--some times when leaving a stop, the rpms go up and then it SLAMS into 2nd, then the OD light will flash.. As i keep driving the OD light will stop flashing but when i slow down to a stop or almost a stop, and start accelerating it feels like the TC is locked up and it shifts quickly. it will do this till i shut the truck off and restart it.

--other times while on the highway or just a fast rd, the TC will unlock. sometimes it wont relock till i slow down.

-- today was a new one... while driving about 50mph i had the OD off (3.55 gears) i started pushing on the pedel and speeding up quickly. then it felt like the TC unlocked then relocked. OD light started flashing and once i stopped and started going again it felt like the TC was locked up and shifted quickly...

things i replaced--VSS and TPS

fluid level is good ,, color is good ,,smell is good.

codes ive gotten P1783, P0344, P0236 and P0500....

thanks in advance..
BME460 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 8 (permalink) Old 11-02-2014, 08:05 PM
Former Ford Trans Engr.
 
Mark Kovalsky's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: SE Florida
Posts: 3,025
Re: NEED HELP WITH SOME ISSUES

The P0500 code is telling you there is something wrong with the vehicle speed signal. It could be the sensor or the wiring. This MUST be fixed to make this work again.

Mark
Former Ford Automatic Transmission Engineer

“The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it.” ― Neil deGrasse Tyson
Mark Kovalsky is offline  
post #3 of 8 (permalink) Old 11-02-2014, 08:37 PM Thread Starter
PSN Local
 
BME460's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Location: York PA
Posts: 116
Re: NEED HELP WITH SOME ISSUES

It's a new sensor from ford. I'll trace wires
BME460 is offline  
 
post #4 of 8 (permalink) Old 11-03-2014, 07:35 PM
PSN Newb
 
Rick 45-70's Avatar
 
Join Date: Oct 2014
Location: This side of Heaven, Texas
Posts: 15
Re: NEED HELP WITH SOME ISSUES

Good thing to check....I've a 96 7.3 also and while the Overdrive light has never come on, I usually have to manipulate the accelerator pedal, eg let up on it, to shift into 2nd and 3rd, and it shifts pretty hard.....with 300+k on this transmission, is it OK to change the fluid/filter? I've been told that to do so can cause the clutch plates to go south.
Rick 45-70 is offline  
post #5 of 8 (permalink) Old 11-03-2014, 10:21 PM
PSN Newb
 
Join Date: Oct 2014
Location: Vero Beach florida
Posts: 19
Re: NEED HELP WITH SOME ISSUES

Its the speedometer (psom). .the microprocessor are terrible in the speedometer as long as it has a digital odometer. They are famous for going out. Had to do it on both my trucks. Sometimes it would shift great sometimes it wouldn't. The microprocessor reads how fast the truck is going from the vss and then communicates with the computer on when to shift. The truck doesn't know how fast its going then trans goes into limp mode to not damage itself. Really hard shifts and at wrong rpm's?

95 obs
strokin-95 is offline  
post #6 of 8 (permalink) Old 11-04-2014, 11:32 AM Thread Starter
PSN Local
 
BME460's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Location: York PA
Posts: 116
Re: NEED HELP WITH SOME ISSUES

Quote:
Originally Posted by strokin-95 View Post
Its the speedometer (psom). .the microprocessor are terrible in the speedometer as long as it has a digital odometer. They are famous for going out. Had to do it on both my trucks. Sometimes it would shift great sometimes it wouldn't. The microprocessor reads how fast the truck is going from the vss and then communicates with the computer on when to shift. The truck doesn't know how fast its going then trans goes into limp mode to not damage itself. Really hard shifts and at wrong rpm's?
I wouldn't say it shifts at the wrong time but it does sometimes from 1st to 2nd...

I have 2 gauge clusters, I'll try swapping the speedometer
BME460 is offline  
post #7 of 8 (permalink) Old 11-04-2014, 12:26 PM
PSN Newb
 
Join Date: Oct 2014
Location: Vero Beach florida
Posts: 19
Re: NEED HELP WITH SOME ISSUES

let me know if it works. Took me months to track it down the first time. 2 trans shops no codes then i found it to be the speeometer. I also found that if the speedometer dosent jump around while driving the vss is ok and good sig is making it to the cluster.

95 obs
strokin-95 is offline  
post #8 of 8 (permalink) Old 11-04-2014, 02:04 PM
PSN Newb
 
Rick 45-70's Avatar
 
Join Date: Oct 2014
Location: This side of Heaven, Texas
Posts: 15
Re: NEED HELP WITH SOME ISSUES

The digital odometer issue makes perfect sense.....when I was getting ready to "roll" over to 400,000 I pulled over to the side of the road at 399,999.9 (west Texas, VERY little traffic), set up my camera phone to video the event AND IT REVERTED TO 300,000!!! The good news is I now have a low miliage 7.3 .....Thanks all for the rapid and insightful response.
Rick
Rick 45-70 is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the PowerStrokeNation : Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome