NO first gear? - PowerStrokeNation : Ford Powerstroke Diesel Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 10 (permalink) Old 06-19-2009, 01:48 AM Thread Starter
PSN Local
 
blue99sd's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: Liberty,In
Posts: 257
NO first gear?

My truck has a 4r100 trannie, once in a while it acts like it doesnt shift into first gear. When you go to take off it revs up to 1500-2000 rpm before the truck moves. The next time you take off it works fine. Any ideas?

99 PSD dually
4" lift 35' tire
4" exhaust to 6" Aussie's
K&n air filter
cc mod
Beans stage II 120hp injectors
Beans D66 turbo
ITP regulated return
updated ecm (2000 model)
reburned TS chip- 25,high idle,60,100,120,140hp
Dyno #'s 360hp and 965 ft lbs trq
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
blue99sd is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 10 (permalink) Old 06-20-2009, 01:37 PM Thread Starter
PSN Local
 
blue99sd's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: Liberty,In
Posts: 257
Re: NO first gear?

BUMP! No ideas?

99 PSD dually
4" lift 35' tire
4" exhaust to 6" Aussie's
K&n air filter
cc mod
Beans stage II 120hp injectors
Beans D66 turbo
ITP regulated return
updated ecm (2000 model)
reburned TS chip- 25,high idle,60,100,120,140hp
Dyno #'s 360hp and 965 ft lbs trq
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
blue99sd is offline  
post #3 of 10 (permalink) Old 06-23-2009, 09:52 PM Thread Starter
PSN Local
 
blue99sd's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: Liberty,In
Posts: 257
Re: NO first gear?

Since no one has any ideas, where would you get one from?

99 PSD dually
4" lift 35' tire
4" exhaust to 6" Aussie's
K&n air filter
cc mod
Beans stage II 120hp injectors
Beans D66 turbo
ITP regulated return
updated ecm (2000 model)
reburned TS chip- 25,high idle,60,100,120,140hp
Dyno #'s 360hp and 965 ft lbs trq
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
blue99sd is offline  
 
post #4 of 10 (permalink) Old 06-23-2009, 11:11 PM
PSN Veteran
 
FordCowboy's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Location: Colorado
Posts: 699
Re: NO first gear?

Does it have a pattern, like only after driving for extended time or highway vs town etc. Does it just rev up and then start moving or does it rev up and feel like it jams into gear and chirps the tires? It may be hard to tell if it only does it every now and then but if you manually shift it down into 1st does it take off like normal? Do you have gauges, what are trans temps?

Mine has been doing similar things lately. But it is all heat related. Sometimes it won't engage from a stop right away and then slams in and spins the tires. Sometimes it won't come out of OD at a stop, but like I said it is all because of heat, when trans temps are normal it is fine.

Early 99 Powerstroke
Crew Cab Short Bed Lariat 4x4
SCT Livewire w/ various custom tunes
Adrenaline
AFE stage 2
Super 66 Turbo
4" straight pipe
Modded IDM
Automatic trans: PI Converter, tugger kit
Leveling Kit w/ 35's
FordCowboy is offline  
post #5 of 10 (permalink) Old 06-24-2009, 12:18 AM Thread Starter
PSN Local
 
blue99sd's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: Liberty,In
Posts: 257
Re: NO first gear?

It doesnt matter if its cold or hot. I just got through draining the fluid and removed the pan and there is alot of clutch material stuck to the magnet. So I'd say its toast!

99 PSD dually
4" lift 35' tire
4" exhaust to 6" Aussie's
K&n air filter
cc mod
Beans stage II 120hp injectors
Beans D66 turbo
ITP regulated return
updated ecm (2000 model)
reburned TS chip- 25,high idle,60,100,120,140hp
Dyno #'s 360hp and 965 ft lbs trq
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
blue99sd is offline  
post #6 of 10 (permalink) Old 07-26-2009, 02:52 PM Thread Starter
PSN Local
 
blue99sd's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: Liberty,In
Posts: 257
Re: NO first gear?

I pulled the trans and had a guy look at it for me and [email protected]! The forward clutches are welded together and the rest are smoked. He said there are to snap rings the came out letting everything come apart. Hes beefing it upand installing a shift kit and its also getting another converter.

99 PSD dually
4" lift 35' tire
4" exhaust to 6" Aussie's
K&n air filter
cc mod
Beans stage II 120hp injectors
Beans D66 turbo
ITP regulated return
updated ecm (2000 model)
reburned TS chip- 25,high idle,60,100,120,140hp
Dyno #'s 360hp and 965 ft lbs trq
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
blue99sd is offline  
post #7 of 10 (permalink) Old 08-14-2009, 09:03 PM Thread Starter
PSN Local
 
blue99sd's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: Liberty,In
Posts: 257
Re: NO first gear?

Got the tranny back in and its got issues. When it shifts from 1st to 2nd its to quick, and from 2nd to 3rd its to long of a shift. From 3rd to od its fine. The trans got heavy duty clutches, a shift kit and new tripple disc converter.
Any ideas on what may cause it? I think its in the shift kit.

99 PSD dually
4" lift 35' tire
4" exhaust to 6" Aussie's
K&n air filter
cc mod
Beans stage II 120hp injectors
Beans D66 turbo
ITP regulated return
updated ecm (2000 model)
reburned TS chip- 25,high idle,60,100,120,140hp
Dyno #'s 360hp and 965 ft lbs trq
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
blue99sd is offline  
post #8 of 10 (permalink) Old 08-16-2009, 01:06 PM
Former Ford Trans Engr.
 
Mark Kovalsky's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: SE Florida
Posts: 3,028
Re: NO first gear?

I think you're right. It's the shift kit.
Mark Kovalsky is offline  
post #9 of 10 (permalink) Old 08-17-2009, 01:52 AM Thread Starter
PSN Local
 
blue99sd's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: Liberty,In
Posts: 257
Re: NO first gear?

Thats what Im leaning towards. Thanks!

99 PSD dually
4" lift 35' tire
4" exhaust to 6" Aussie's
K&n air filter
cc mod
Beans stage II 120hp injectors
Beans D66 turbo
ITP regulated return
updated ecm (2000 model)
reburned TS chip- 25,high idle,60,100,120,140hp
Dyno #'s 360hp and 965 ft lbs trq
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
blue99sd is offline  
post #10 of 10 (permalink) Old 08-21-2009, 01:33 AM Thread Starter
PSN Local
 
blue99sd's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: Liberty,In
Posts: 257
Re: NO first gear?

I changed the accumulator back to a stock one, no change in the way it shifts. I also changed the shift solenoid pack and still nothing. Anybody with ideas please help!! I need this thing fixed .

99 PSD dually
4" lift 35' tire
4" exhaust to 6" Aussie's
K&n air filter
cc mod
Beans stage II 120hp injectors
Beans D66 turbo
ITP regulated return
updated ecm (2000 model)
reburned TS chip- 25,high idle,60,100,120,140hp
Dyno #'s 360hp and 965 ft lbs trq
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
blue99sd is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the PowerStrokeNation : Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome