e40d not locking up! - PowerStrokeNation : Ford Powerstroke Diesel Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 9 (permalink) Old 05-16-2012, 08:24 PM Thread Starter
PSN Newb
 
Join Date: May 2012
Posts: 35
Unhappy e40d not locking up!

hey guys i just rebuild my tranny twice in about two weeks. she started acting funny so i rebuilt it. Then on my way home from a trip she blew the front seal and threw up all the fluid, rebuild number two. Now i picked it up from the shop and the TCC doesnt not lock up. It throws a p1728 code. I replace the small harness coming from the solenoid pack to no avail. I traced the TCC wire to the closest place i can get to the fuse box we have good continuity. checked fuses everything good. i saw some threads about a TCC switch but i just want mine to work like it is supposed to. ANY i mean ANY info would be appreciated guys.
roughneckPSD is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 9 (permalink) Old 05-16-2012, 10:02 PM Thread Starter
PSN Newb
 
Join Date: May 2012
Posts: 35
Re: e40d not locking up!

would someone happen to have the brake light wiring diagram??
roughneckPSD is offline  
post #3 of 9 (permalink) Old 05-16-2012, 10:21 PM
PSN Veteran
 
Join Date: Nov 2007
Location: No man's land
Posts: 15,561
Re: e40d not locking up!

Is the fluid level correct?

02 f250
countryboyrob is offline  
 
post #4 of 9 (permalink) Old 05-16-2012, 10:40 PM Thread Starter
PSN Newb
 
Join Date: May 2012
Posts: 35
Re: e40d not locking up!

Quote:
Originally Posted by countryboyrob View Post
Is the fluid level correct?
yes sir fluid level is good.
roughneckPSD is offline  
post #5 of 9 (permalink) Old 05-17-2012, 12:26 AM
Former Ford Trans Engr.
 
Mark Kovalsky's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: SE Florida
Posts: 3,025
Re: e40d not locking up!

I don't have a wiring diagram and that would be helpful.

You need to see if the TCC solenoid wire is going to ground when it should lock. If it isn't going to ground then the PCM isn't commanding it to lock. That could be a PCM or a sensor issue. You will need a scan tool to look at data to see what the sensors are telling the PCM.

If it is commanding the lock and it doesn't lock the problem could be a bad solenoid, a stuck valve, a bad torque converter, or a bad seal on the input shaft.

Mark
Former Ford Automatic Transmission Engineer

“The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it.” ― Neil deGrasse Tyson
Mark Kovalsky is offline  
post #6 of 9 (permalink) Old 05-27-2012, 04:02 PM Thread Starter
PSN Newb
 
Join Date: May 2012
Posts: 35
It ended up being the front pump not assembled right for manufacturer. Crazy.


Sent from my Autoguide iPhone app
roughneckPSD is offline  
post #7 of 9 (permalink) Old 05-30-2012, 01:26 PM
joe moore
 
cclb865's Avatar
 
Join Date: May 2012
Location: Dandridge Tn
Posts: 23
Re: e40d not locking up!

I'm having the same problem I run a snap on scanner on it and everything is shifting right and the pcm is telling it to lock up but its not think its the torque converter?

97 crew cab pretty much stock
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

84 chevy k10 with tons and 6.0 vortex
79 camaro 350/350
cclb865 is offline  
post #8 of 9 (permalink) Old 05-30-2012, 01:42 PM Thread Starter
PSN Newb
 
Join Date: May 2012
Posts: 35
Quote:
Originally Posted by cclb865 View Post
I'm having the same problem I run a snap on scanner on it and everything is shifting right and the pcm is telling it to lock up but its not think its the torque converter?
Not likely. I think you have a better chance of the front pump being the problem. Like a sticky valve or
Something.
Stick a volt meter on the TCC wire and make sure the PCM grounds out the circuit before you drop it. Make sure you stick the jumper wire as close to the solenoid pig tail as possible.
Have you checked the wiring harness to the solenoid packs? There were a few wires that didn't look too good on mine.


Sent from my Autoguide iPhone app
roughneckPSD is offline  
post #9 of 9 (permalink) Old 05-30-2012, 05:20 PM
joe moore
 
cclb865's Avatar
 
Join Date: May 2012
Location: Dandridge Tn
Posts: 23
Re: e40d not locking up!

No I haven't all I've done so far is run the computer on it been busy with work right now ain't had to much time to work on it

97 crew cab pretty much stock
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

84 chevy k10 with tons and 6.0 vortex
79 camaro 350/350
cclb865 is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the PowerStrokeNation : Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome