97 f250 skipping and knocking - PowerStrokeNation : Ford Powerstroke Diesel Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 10 (permalink) Old 10-25-2018, 12:08 AM Thread Starter
PSN Newb
 
Reitz's Avatar
 
Join Date: Mar 2017
Posts: 28
97 f250 skipping and knocking

https://youtu.be/EBvnflugPg8 so my truck is pretty much doing the exact same thing as this truck
Reitz is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 10 (permalink) Old 10-25-2018, 02:57 AM
PSN Veteran
 
Patrick Feeley's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: Tehachapi, CA
Posts: 2,787
Re: 97 f250 skipping and knocking

Any CEL? Need more info on the truck such as recent maintenance performed? Any mods like a chip? Check the Injection Pressure Regulator (IPR) solenoid nut to make sure it is there and snug. Oil level? Fuel pressure? Oil in he ICP connection? Cheers!

97 F250 SC 4x4, E4OD, 4.10 LS, Basically Stock, Relocated Block Heater Plug, Ext Trans Filter, Tru-Cool Max, I/C Mounted but not Plumbed

SOLD: 94 F350 CC DRW PSD, 5 Speed, 4.10 LS, SBC Con-O, Baldwin Filter, Tymar HPX Hose, 3 DP, Bilsteins, $12 AIC, Coolant Filter, Explorer O/H Console, Trans Temp, Boost, and Pyro, Pedestal Mod, Gutted EBPV
Patrick Feeley is offline  
post #3 of 10 (permalink) Old 10-25-2018, 11:50 PM Thread Starter
PSN Newb
 
Reitz's Avatar
 
Join Date: Mar 2017
Posts: 28
Quote:
Originally Posted by Patrick Feeley View Post
Any CEL? Need more info on the truck such as recent maintenance performed? Any mods like a chip? Check the Injection Pressure Regulator (IPR) solenoid nut to make sure it is there and snug. Oil level? Fuel pressure? Oil in he ICP connection? Cheers!
no CEL. It’s honestly been doing the studdering and knocking since last February after I fried an idm. So I replaced the idm and it started. I’ve got PHP hydra chip with custom tunes for my baby swamp injectors. I’ve looked at the IPR and it was tight. I’ve changed the ICP with a motorcraft one. Oil level is good. Recently did an oil change. Fuel pressure is 60 psi idling and 30 when matted. I’ve already replaced the fuel pump recently. No oil in ICP sensor. I’ve got a swamps high voltage high frequency idm. I don’t think is a fuel supply problem. I changed out all my injectors because I thought that might be the problem. But it wasn’t, so everything under the valve cover is pretty well new. Including UVC harness. Also has a fluttering idle. It just feels like the fuel is just getting cut off for a second
Reitz is offline  
 
post #4 of 10 (permalink) Old 10-26-2018, 03:21 PM
PSN Newb
 
97obs_stroker's Avatar
 
Join Date: Oct 2018
Posts: 41
Have you tried disconnecting the chip
97obs_stroker is offline  
post #5 of 10 (permalink) Old 10-26-2018, 06:31 PM Thread Starter
PSN Newb
 
Reitz's Avatar
 
Join Date: Mar 2017
Posts: 28
Quote:
Originally Posted by 97obs_stroker View Post
Have you tried disconnecting the chip
yes. As well as going back to the factory idm
Reitz is offline  
post #6 of 10 (permalink) Old 10-26-2018, 09:56 PM
PSN Newb
 
97obs_stroker's Avatar
 
Join Date: Oct 2018
Posts: 41
Could have caught an injector harness when putting the valve cover back on.
97obs_stroker is offline  
post #7 of 10 (permalink) Old 10-26-2018, 09:57 PM
PSN Newb
 
97obs_stroker's Avatar
 
Join Date: Oct 2018
Posts: 41
Could have caught an injector harness when putting the valve cover back on.
97obs_stroker is offline  
post #8 of 10 (permalink) Old 10-26-2018, 11:21 PM Thread Starter
PSN Newb
 
Reitz's Avatar
 
Join Date: Mar 2017
Posts: 28
Quote:
Originally Posted by 97obs_stroker View Post
Could have caught an injector harness when putting the valve cover back on.
I don’t believe this is the problem because it happened before I did anything with the UVC
Reitz is offline  
post #9 of 10 (permalink) Old 10-27-2018, 01:11 PM
PSN Newb
 
97obs_stroker's Avatar
 
Join Date: Oct 2018
Posts: 41
Maybe the idm isn't the only thing you fried. Do a contibution test buzz test see what is failing. Then back probe your wires to injectors from idm and see which one is missing continuity
97obs_stroker is offline  
post #10 of 10 (permalink) Old 10-27-2018, 03:49 PM
PSN Veteran
 
Patrick Feeley's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: Tehachapi, CA
Posts: 2,787
Re: 97 f250 skipping and knocking

I would check the wiring per the procedure in this link just to rule that part out: GB Remanufacturing - Tech Bulletin #103

Cheers!

97 F250 SC 4x4, E4OD, 4.10 LS, Basically Stock, Relocated Block Heater Plug, Ext Trans Filter, Tru-Cool Max, I/C Mounted but not Plumbed

SOLD: 94 F350 CC DRW PSD, 5 Speed, 4.10 LS, SBC Con-O, Baldwin Filter, Tymar HPX Hose, 3 DP, Bilsteins, $12 AIC, Coolant Filter, Explorer O/H Console, Trans Temp, Boost, and Pyro, Pedestal Mod, Gutted EBPV
Patrick Feeley is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the PowerStrokeNation : Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome