Help? - PowerStrokeNation : Ford Powerstroke Diesel Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 5 (permalink) Old 08-06-2015, 03:45 PM Thread Starter
PSN Newb
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 2
Help?

My 2001 F250 (7.3) has, in the past two weeks, started turning over rapidly but not starting. Only when the foot pedal is depressed several times while cranking does the engine fire. Any ideas? This thing has been bulletproof until this with only normal oil & filter changes and NO engine issues at all. Everything on the truck is original.
stant is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 5 (permalink) Old 08-06-2015, 03:53 PM
PSN Veteran
 
Bugman's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Gypsum, Co
Posts: 5,283
Re: Help?

Without knowing anything else about the truck I would start by testing the glow plug relay and the glow plugs.

Pumping the pedal does nothing until the engine is running.

96 F250 XLT 4x4, 4:10 gears, 5 speed, Tymar intake and HX hose, downpipe, pyro and boost guages, coolant filter, Luc clutch
Bugman is online now  
post #3 of 5 (permalink) Old 08-06-2015, 04:54 PM Thread Starter
PSN Newb
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 2
Re: Help?

Thanks, I will have that looked at. The depressing of the "pedal" seems to be coincident with the engine starting, but as I understand it that is a wire system not a mechanical system, but it sure seems like after much pedal stomping it will finally light.

Thanks again at least now I have a starting point.
stant is offline  
 
post #4 of 5 (permalink) Old 08-07-2015, 10:45 PM
PSN Local
 
Carolina444's Avatar
 
Join Date: Dec 2013
Posts: 264
Re: Help?

codes?

E99 f250 2wd cclb,257k, tymar intake, stock turbo w/ riffraff billet wheel, PIS 230/100,regulated return, hbjr, pmt1, hydra w/dynoproven and powerstruck tunes, 140v Idm, 4" exhuast, isspro's, ccv, ebpv delete, jwvb w/6.0 cooler
Coming soon: BASB
Carolina444 is offline  
post #5 of 5 (permalink) Old 08-08-2015, 02:54 AM
PSN Local
 
7.3diesel94's Avatar
 
Join Date: Jan 2014
Location: Minnesota
Posts: 122
Re: Help?

I had the same issues but never pumped the pedal on the truck it ended up being the cps
7.3diesel94 is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the PowerStrokeNation : Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome