Died while driving - PowerStrokeNation : Ford Powerstroke Diesel Forum
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 21 (permalink) Old 10-19-2019, 02:11 AM Thread Starter
PSN Local
 
Fibylion's Avatar
 
Join Date: Aug 2017
Posts: 129
Died while driving

03 7.3 hydra tuner, 160/30 injectors, I was leaving work (it's a very terrible road) and on some bumps the truck skipped a bit, as if it shut off for half a second, then on the highway it started doing it worse and worse, until I had to pull over, idles fine, I hardly touched the computer and it instantly died, I unplugged the tuner and put it back in, seemed to fire up fine and run good, go down highway, make it 2 minutes and it completely dies, it will fire but won't run, I took the computer out on the road pulled the tuner, cleaned it all a bit, started up for about 15 seconds and died, will not start, even with tuner unplugged, am I going to need a new computer?
Fibylion is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 21 (permalink) Old 10-21-2019, 10:26 PM Thread Starter
PSN Local
 
Fibylion's Avatar
 
Join Date: Aug 2017
Posts: 129
Took the computer out again, took off tuner, cleaned it all, put back on,still no start but it will fire once in awhile, plug it into scanner, pulled p0471, p0344, and p0603... Changed cps with brand new Ford, no change... Input appreciated.
Fibylion is offline  
post #3 of 21 (permalink) Old 10-22-2019, 02:27 AM Thread Starter
PSN Local
 
Fibylion's Avatar
 
Join Date: Aug 2017
Posts: 129
Fired up and ran normal for probably 15-20 seconds, then began missing and died again, read codes again, p1670 now comes up and p1000 along with everything else.
Fibylion is offline  
 
post #4 of 21 (permalink) Old 10-23-2019, 09:03 PM Thread Starter
PSN Local
 
Fibylion's Avatar
 
Join Date: Aug 2017
Posts: 129
Parts store wants about 1k for a used pcm, then it has to be flashed by Ford and blah blah, if that's the case, I'll be looking into a Cummins swap, or sell the truck, tired of this thing.
Fibylion is offline  
post #5 of 21 (permalink) Old 10-23-2019, 10:36 PM
PSN Local
 
Join Date: Aug 2019
Posts: 89
Re: Died while driving

Fib,

Rough road?.. Have you looked for wires that have rubbed through the insulation? Or for broken wires? I think there are cheaper repair options on the PCM - I have found (but not bookmarked) several sites that will repair PCMs for the 7.3.

Cj

1997 F350 CCLB 7.3, Eaton Fuller RTO-6610, 4x4, 3.54, otherwise stock
cjfisher is offline  
post #6 of 21 (permalink) Old 10-24-2019, 09:02 PM Thread Starter
PSN Local
 
Fibylion's Avatar
 
Join Date: Aug 2017
Posts: 129
Yes, nothing that I can find
Fibylion is offline  
post #7 of 21 (permalink) Old 10-25-2019, 03:45 AM Thread Starter
PSN Local
 
Fibylion's Avatar
 
Join Date: Aug 2017
Posts: 129
Can't get it to fire at all now it seems, gotta charge the batteries up now, unplugged icp, still no start, unplugged ebpv sensor, still no start, going to buy a used idm and see if that'll do much, after that I guess I'll make the jump for the CPS, does this sound like the right path?
Fibylion is offline  
post #8 of 21 (permalink) Old 10-25-2019, 03:20 PM
PSN Local
 
Join Date: Aug 2019
Posts: 89
Re: Died while driving

Fib,

What are the current codes? How about the KOEO readings? There was another post just the other day (6.0 motor I think) in which the BARO sensor had died causing problems with the transmission - might be worth looking at.

Cj

1997 F350 CCLB 7.3, Eaton Fuller RTO-6610, 4x4, 3.54, otherwise stock
cjfisher is offline  
post #9 of 21 (permalink) Old 10-25-2019, 04:44 PM
POWER Junkie
 
PSD POWER007's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: Columbus, GA
Posts: 324
Quote:
Originally Posted by Fibylion View Post
Took the computer out again, took off tuner, cleaned it all, put back on,still no start but it will fire once in awhile, plug it into scanner, pulled p0471, p0344, and p0603... Changed cps with brand new Ford, no change... Input appreciated.
Quote:
Originally Posted by Fibylion View Post
Fired up and ran normal for probably 15-20 seconds, then began missing and died again, read codes again, p1670 now comes up and p1000 along with everything else.
What exactly are these codes? That would help us. I personally don’t have time right this second to look them all up.

2003 Ford Excursion Eddie Bauer 4x4 7.3L Powerstroke Forged
Irate T4 BASB, DIY Tymar, Full Force 180/80's, Adrenaline HPOP, Driven Diesel RR & banjos, Magnaflow TBE, GH tuned Hydra, 05 Harley's w/ HID conversion, Edge Insight CTS2, RiffRaff BRV & coolant filter, 20" Black Moto Metal, Dieselsite boots, JLR valve body, 6.0 trans cooler, ARP's
PSD POWER007 is offline  
post #10 of 21 (permalink) Old 10-26-2019, 01:29 AM Thread Starter
PSN Local
 
Fibylion's Avatar
 
Join Date: Aug 2017
Posts: 129
P1670 (electronic feedback signal not detected)
P0471 (ebp sensor circuit malfunction)
P0344(CPS intermittent)
P0603(pcm keep alive memory error)
P1000( something about onboard diagnostics not complete)
This is the first time I've ever had the check engine come on. The truck is a manual transmission. I cannot do the self tests, I've just got a scanner that'll read the codes and that's it
Fibylion is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the PowerStrokeNation : Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome