02 7.3 just quits running - PowerStrokeNation : Ford Powerstroke Diesel Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 8 (permalink) Old 10-19-2019, 01:56 AM Thread Starter
PSN Newb
 
Join Date: Feb 2016
Posts: 4
02 7.3 just quits running

Needs some help Today pulled out in traffic, truck just quit, Keep trying to start it, cranks but will not even try to fire, Had it towed home, Unloaded it from the roll back, and it fired right up, drove it about 6 miles, ran good, and it just quit again, had it towed home, same thing got it home fired right up, did run rough for about 30 seconds, Hooked the autel scan tool, and started check it, and quit again hour or so later fired right up, Not real familiar with diesels, so any help is appreciated. Truck is a 02 f250 cc srw, 284000 miles. All stock.
maxrcr is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 8 (permalink) Old 10-19-2019, 02:19 AM
PSN intsigator
 
heavydoc's Avatar
 
Join Date: Apr 2016
Location: Keeping Yommy locked in the loony bin
Posts: 5,992
Re: 02 7.3 just quits running

Check the CPS, or just replace itits only around 23 bucks from ford, DON'T use aftermarket. But it kinda sounds like tge IPR solenoid or wiring.

And welcome to the nation from WNC

96 F350 rclb drw 2wd psd (built not bought)
01 Excursion Limited 4wd psd (the wifes ride)
02 F350 cclb drw 4wd psd (the land yacht)

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
heavydoc is offline  
post #3 of 8 (permalink) Old 10-19-2019, 07:14 PM Thread Starter
PSN Newb
 
Join Date: Feb 2016
Posts: 4
Re: 02 7.3 just quits running

Thanks, been hanging around for a while, just never needed to post till now, Thanks for the reply, update went out this morning and started checking things out, found a lot of oil in the valley, checked oil level, lost almost a quart in last 3 days, maybe drove 50 miles, hooked scan tool up, did all the test everything checked good, left the scan tool on live data, trucked started right up. ran good through all the test, let it idle for another 20 minutes or more, and it quit, just like someone turned the key off, scanner came up with ipr fault, truck cooled down and started right up till warmed up again, Would a bad IPR leak oil? or due I have a seal leaking when it gets warm?
maxrcr is offline  
 
post #4 of 8 (permalink) Old 10-19-2019, 09:51 PM
PSN intsigator
 
heavydoc's Avatar
 
Join Date: Apr 2016
Location: Keeping Yommy locked in the loony bin
Posts: 5,992
Re: 02 7.3 just quits running

Bad IPR will shut it down, I've never seen one leak there, but anything is possible. Id check turbo pedestal orings for the leak

96 F350 rclb drw 2wd psd (built not bought)
01 Excursion Limited 4wd psd (the wifes ride)
02 F350 cclb drw 4wd psd (the land yacht)

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
heavydoc is offline  
post #5 of 8 (permalink) Old 10-19-2019, 10:37 PM Thread Starter
PSN Newb
 
Join Date: Feb 2016
Posts: 4
Re: 02 7.3 just quits running

Thanks Heavydoc, Power washer the motor this afternoon and fired it up, found the fitting for the hose going to the dr. side valve cover is leaking, going to replace the pedestal orings now too, don't know if there leaking, but figured id do them just as insurance.
maxrcr is offline  
post #6 of 8 (permalink) Old 10-19-2019, 10:50 PM
PSN intsigator
 
heavydoc's Avatar
 
Join Date: Apr 2016
Location: Keeping Yommy locked in the loony bin
Posts: 5,992
Re: 02 7.3 just quits running

I would only use a motorcraft IPR, the off brand or aftermarkets have issues. I have gotten my last few off of Amazon. Just make sure it is a motorcraft and not just someone sayin it is

96 F350 rclb drw 2wd psd (built not bought)
01 Excursion Limited 4wd psd (the wifes ride)
02 F350 cclb drw 4wd psd (the land yacht)

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
heavydoc is offline  
post #7 of 8 (permalink) Old 10-20-2019, 07:54 PM
PSN Local
 
Tom Horn's Avatar
 
Join Date: Nov 2018
Location: Kansas
Posts: 71
Re: 02 7.3 just quits running

Did You pull the connector off the IPR and see if it is bleeding oil through? I guess if the valley is full of oil it must be pretty screwed up I never seen one leak that bad. Good Luck!
Tom Horn is offline  
post #8 of 8 (permalink) Old 11-08-2019, 02:45 PM Thread Starter
PSN Newb
 
Join Date: Feb 2016
Posts: 4
Re: 02 7.3 just quits running

Just wanted to post a update, and to Thank everybody again for their help. Decided since I was working on it, I would go ahead and do some others things, So replaced the IPR, Oil lines and fittings, Installed oil line xover, rebuilt fuel filter housing and regulator, pedestal orings, and CPS. Running like a top, noticeably quieter and smoother,
maxrcr is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the PowerStrokeNation : Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome