The dreaded crank no start - PowerStrokeNation : Ford Powerstroke Diesel Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 6 (permalink) Old 03-22-2019, 10:54 PM Thread Starter
PSN Newb
 
Noshaz's Avatar
 
Join Date: Mar 2019
Posts: 3
The dreaded crank no start

Hi my name is Josh and I live in MN. Im a new member to the forums and unfortunately a newbie to diesel motors. I have been watching YouTube videos from the 6.0doctor and dieseltechron and reading forum after forum trying to at least find something like my situation. I have a 2005 f350 4x4 with the 6.0. This is my first diesel and unfortunately I cant find anyone here around me competent enough to help figure this out.
The day this happened was pretty cold about 10 degrees it was a rougher start than normal but after it started it seemed ok. drove for maybe a block then it felt like it was losing power, I gave it gas and it surged forward then went back to losing power it surged forward then died...
Now I'm at crank no start, I went and bought the scangauge 2 the icp-v, ficm sync, ipr and fmp are all where they should be. The icp is 0 and cranking the icp is 0. every video or forum at least has some number and I know it needs 500 to fire, but with it being 0 I'm hoping I can maybe target the issue. also when I went through the basics of stuff it was almost a gallon low on oil which really surprised me because I'm always on top of the maintenance.
Thank you in advance
Josh
Noshaz is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 6 (permalink) Old 03-23-2019, 01:40 AM
"resident smarty pants"
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 3,828
Re: The dreaded crank no start

Any oil in the coolant (look for sludge in the degas bottle)?

Mark
06 F250 CC SB FX4 Lariat;ARPs OEM gaskets;Banks exhaust;DynaTrac Balljoints;RACCCV6000;Updated HPOP fitting;JimmiJammers;Ravelco;plugs&standpipes;Fumo to;Harpooned;Quadzilla XZT Fuel Press;Blue spring;DashDAQ;PHP_FICM; RiffRaff boots;DCPower270A XP;Inverter;Rancho7000's;BPD EGR cooler;BPD WaterPump;SCT Matts SRL+;ELC Ultra w/ filter;SynchroMax
bismic1 is offline  
post #3 of 6 (permalink) Old 03-23-2019, 02:31 AM Thread Starter
PSN Newb
 
Noshaz's Avatar
 
Join Date: Mar 2019
Posts: 3
Ok I'll check that in the morning, thanks. I've been tinkering with it all day, talk about frustrating.
Noshaz is offline  
 
post #4 of 6 (permalink) Old 03-23-2019, 04:26 PM
PSN Veteran
 
matthewd11's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: Rhode Island
Posts: 4,610
Does the oil filter housing fill up quickly while cranking?

Have you tried unplugging the icp sensor and tried starting it?

07 CCSB 4x4 Lariat FX4 Bronze Metallic/Sage
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

Last edited by matthewd11; 03-23-2019 at 07:30 PM.
matthewd11 is offline  
post #5 of 6 (permalink) Old 03-24-2019, 02:09 AM Thread Starter
PSN Newb
 
Noshaz's Avatar
 
Join Date: Mar 2019
Posts: 3
Ok heres what I did today, I got the icp sensor out tried starting and nothing different. Working my way to get to the piri noticed where the cai attaches to turbo was not on. Next thing is the ficm I noticed the first to connectors were tight and the last one just kind of came off. Maybe it wasnt clicked in tight. Next the ficm says remanufactured so this has obviously been done before. Finally I got the ipr out it has also been replaced and I took a pic.
There was no sludge in the degas btw and on checking oil residue I not sure if I can do that by myself? I'm a bigger and its definitely challenging working on this. The truck is lifted so its constantly up and down a ladder.
Also if holding the ipr by the nut is it suppose to have play in it where the harness is?
Thanks for the help btw!!!
Attached Images
File Type: jpg 1553393211731887503194036532630_1553393274384.jpg (5.8 KB, 5 views)
Noshaz is offline  
post #6 of 6 (permalink) Old 03-24-2019, 02:18 AM
PSN Veteran
 
matthewd11's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: Rhode Island
Posts: 4,610
Have someone crank the truck over with the oil filter removed and make sure it fills up properly. Icp of 0 can only be one of a few things.

07 CCSB 4x4 Lariat FX4 Bronze Metallic/Sage
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
matthewd11 is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the PowerStrokeNation : Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Crank hard start /no start /long crank start-not covered by sticky Volkskid 7.3L Power Stroke Technical Info 5 02-07-2018 03:39 AM
Crank and start& sometimes crank and no start jhines29 1994-1997 Power Stroke Technical Info 2 02-04-2018 03:04 AM
2000 7.3l dreaded crank no start superdutystroke 7.3L Power Stroke Technical Info 22 09-08-2017 02:16 AM
1996 F250, dreaded no start bobby475 1994-1997 Power Stroke Technical Info 14 04-10-2014 02:05 AM
seeing that dreaded P1211 code CEL 97PSD350 1994-1997 OBS Power Stroke - Aftermarket & Performance 6 08-19-2008 02:32 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome