No Signal To The Glow Plug Relay - PowerStrokeNation : Ford Powerstroke Diesel Forum


Home Today's Posts Mark Forums Read
Go Back   PowerStrokeNation : Ford Powerstroke Diesel Forum > F-250 & F-350 1986-1997 & Other Ford Trucks > 1994-1997 Power Stroke Technical Info
Register Members List Timeslips Calendar Auto Loans Sponsors Becoming a Sponsor Mark Forums Read Auto Escrow

PowerStrokeNation.com is the premier Ford Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 03-11-2012, 09:32 PM
lovesdunes's Avatar
lovesdunes
Offline
PSN Local
Member's Gallery
 
Join Date: Jun 2009
Location: Lakeside California
Posts: 457
No Signal To The Glow Plug Relay

I searched for a while but can't find the answer.

I thought my glow plug relay went out so I replaced it. I used a test light and found that the one side that is always hot is hot. But the side that should get hot when I turn the key to the on position never gets hot. Like a dummy I did not bother to check anything else and bought a new relay. I figured it was old enough. But after putting in the new relay it still does the same thing.

So I got out my volt meter to check the small terminals on the relay and they never get any power to them. All of my fuses under the hood seem to be fine. Not sure exactly what fuse is in control of the relay.

In the morning I have to pop the hood and use a screwdriver or whatever to jump the relay. For the rest of the day it starts fine. Would be nice not to have to crawl around the truck in the morning.
__________________
1997 F-350 4x Crew Cab Long Bed, John Woods Transmission, National Leaf Springs, Custom RSK, DIY E-Fuel, Rosewood Stage I Single Shot Injectors, 17* HPOP, Intercooler, 4" Exhaust, Detroit Lockers Front and Rear, Studded Rear Hubs, Layers of Dynamat Extreme inside

333,000+ Miles
Reply With Quote Go to the top
Sponsored Links
Advertisement
 
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 03-11-2012, 09:43 PM
excavator's Avatar
excavator
Offline
PSN Local
Member's Gallery
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 231
Re: No Signal To The Glow Plug Relay

one small wire should get power when key is turned on. I would double check the fuses with ohm meter. The other small wire grounds the relay from a signal from PCM and then ungrounds it to turn glow plugs off
__________________
96 F250 XLT 4x4 210000 miles Dana 60, Baby Swamped,Tony Wildman tunes,AutoMeter Pyro Boost Trans ,DPP downpipe,Tymar intake BTS TRANS

e99 f350 cc/lb drw php hydra plus Tony Wildman tune

Reply With Quote Go to the top
  #3  
Old 03-11-2012, 09:43 PM
ajfetterman's Avatar
ajfetterman
Offline
PSN Veteran
Member's Gallery
 
Join Date: Nov 2011
Location: Clinton Ohio
Posts: 1,702
Re: No Signal To The Glow Plug Relay

I too would like to know what the fix is. I had the same issue and blamed it on the relays, I bought 4 before I figured it wasnt the relay. I ended up putting a switch inside the cab to ground out the relay for the PCM. I would like it to work correctly but that was a quick easy fix to get me through winter.

I was told it is either the wire from the PCM or the PCM isnt sending the signal (grounding out) with the key. I cant find any broken wires and Im not sure if a PCM reflash would fix it or a whole new PCM would be the fix.
__________________
2002 CCLB 4X4 6" skyjacker lift * Ford AIC * 4" turbo back Diamond Eye exhaust * 6637 mod w/ Donaldson filter * Gauges* No Foil * Edge Insight CTS
1988 Camaro Iroc Z
2000 Polaris Scrambler 4x2 400- Bored out and tuned by DAB Racing
~Andy~


Reply With Quote Go to the top
  #4  
Old 03-11-2012, 09:49 PM
excavator's Avatar
excavator
Offline
PSN Local
Member's Gallery
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 231
Re: No Signal To The Glow Plug Relay

Double check fuse 22 under hood
If relay is not getting grounded from PCM then the diode in PCM burnt out and if the small wire on relay is not getting power when key is on then double check fuse 22
Reply With Quote Go to the top
  #5  
Old 03-11-2012, 09:51 PM
ajfetterman's Avatar
ajfetterman
Offline
PSN Veteran
Member's Gallery
 
Join Date: Nov 2011
Location: Clinton Ohio
Posts: 1,702
Re: No Signal To The Glow Plug Relay

So if fuse 22 is good then the PCM needs replaced?
Reply With Quote Go to the top
  #6  
Old 03-11-2012, 09:57 PM
lovesdunes's Avatar
lovesdunes
Offline
PSN Local
Member's Gallery
 
Join Date: Jun 2009
Location: Lakeside California
Posts: 457
Re: No Signal To The Glow Plug Relay

Fuse 22 is the fuse that also controls the fuel heater in the bowl?
Reply With Quote Go to the top
  #7  
Old 03-11-2012, 09:59 PM
ajfetterman's Avatar
ajfetterman
Offline
PSN Veteran
Member's Gallery
 
Join Date: Nov 2011
Location: Clinton Ohio
Posts: 1,702
Re: No Signal To The Glow Plug Relay

Quote:
Originally Posted by lovesdunes View Post
Fuse 22 is the fuse that also controls the fuel heater in the bowl?
I think you are right. Seems I have checked that fuse before and it was fine. So I might be down to a new PCM.
Reply With Quote Go to the top
  #8  
Old 03-11-2012, 10:02 PM
excavator's Avatar
excavator
Offline
PSN Local
Member's Gallery
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 231
Re: No Signal To The Glow Plug Relay

Double check fuse 22 for power and double check that one small wire on relay has power when key is on. If one small wire has power than the other small wire gets grounded from PCM unless PCM diode is burnt

If no power at all to one small wire fuse 22 is bad or bad wire
Reply With Quote Go to the top
  #9  
Old 03-11-2012, 10:06 PM
ajfetterman's Avatar
ajfetterman
Offline
PSN Veteran
Member's Gallery
 
Join Date: Nov 2011
Location: Clinton Ohio
Posts: 1,702
Re: No Signal To The Glow Plug Relay

Happen to know what the ohm reading should be? or does any reading mean it is ok? Like I said I think I need a PCM.
Reply With Quote Go to the top
  #10  
Old 03-11-2012, 10:11 PM
lovesdunes's Avatar
lovesdunes
Offline
PSN Local
Member's Gallery
 
Join Date: Jun 2009
Location: Lakeside California
Posts: 457
Re: No Signal To The Glow Plug Relay

Fuse 22 is ok. My electric pump gets power from the old fuel heater.

No power to any of the small wires. I will try to check the wires and make sure there is nothing wrong between there and the PCM. If the wires are good then I guess it's PCM time.

I did have the PCM out not too long ago when I swapped out my split shot injectors to single shot. But everything was fine for a few months after I swapped all of that out.

Do both of those small wires go to the PCM?
Reply With Quote Go to the top
Reply


(View-All Members who have read this thread : 131
02-7.3, 11perry, 1978psd, 19stroker97, 7.3L F-250, 95f350powerstroke, 95powersmoker, 97CCLB410LS, 97stroker5, airfish2011, Airstreamer67, ajfetterman, Arcturus, bigbearpowerstroke, biggin, BigHoss97, bigred1997, BillMcIntire, billystroker, bknight187, BlkNTan, bpa658, Bradbilt, Bugman, Bulldog, c.a.r.transportllc, CCF350, cervan, Choupique108, chris horst, cobrabc1993, CRZCNDN, csilvers1984, c_ratkovec, dag4566, darkside708, DaveBey, Derailed, diesel78, dieselvrgn, Dirt_99, doubledoor, drake162, dsinderson, duner405, EverettWV, excavator, F350 FF, f350red, FIXINSTUFF, Fordguy26, freshstroker, friskyjake, GASMAN6674, ghohouston, gnxtc2, goldmach1, goncrazy2003, Got4wd, gould9, gsxr1216, jamesfossett, JFURNER77, JI97PSD, Jnalaplace, JoePedro8149, johnrhodes, jsnyder7.3, jtsparks2, Justin@DP-Tuner, Justincredible, Kampy, kcbhiw, Kgaeta92, kip4234, Kohrnholio, Ks94.5powerstroke, littlewoody, LoPro 2012, lovesdunes, madpogue, makippert, markfuga, Mike97f350, Mini-Stroke..., moe, Mudbrother, newmayne, ngtstk3r, Nitro41, old man dave, ParkerFly, Patrick Feeley, Patrolman, pdj4814, pff250hd, Pirate38, powerstroke02, powerstroker20, Powerstroke_T444E, procomp, Ridefree, Rjmorrow, rjustman, Rkidd121209, rndllquinn, rpm-inc, rusty1161, rv7, salprofish, sampsue, SBR_GUY, shmober, slutz4, smokinstroker92, Smoothcriminal, Stampitguy, Stroker02, Stroke_This, sweetdreamz, TBarrsTruck, Tom S, vic32ft, wa96stroke, Wardy70, weebieboy, welderguy, Weldon, WidowMaker, wishibotadodge, yzstroker11
Thread Tools
Display Modes


Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT. The time now is 05:00 AM.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.